donderdag 28 april 2016

Eleanor & Park | Recensie

Hi! Voor school moest ik een recensie schrijven van een boek en het leek me leuk om die ook te delen op mijn blog. Ik heb het cijfer inmiddels terug en ik heb een 10! ik hoop dat jullie 'm ook goed vinden, haha. Anyways, ik heb gekozen voor het boek Eleanor & Park, omdat dit één van mijn favoriete boeken is en ik hem niet vaak genoeg kan lezen. Maar goed, lees snel verder om de recensie te lezen! X Femke



Boek: Eleanor & Park
Auteur: Rainbow Rowell
Vertaald door: Annelies Jorna en Ineke Lenting
Recensie door: Femke de Graaf
Genre: Roman

Eleanor & Park gaat over twee jongeren, Eleanor en Park, die verliefd op elkaar worden. Ondertussen heeft Eleanor thuis problemen en wordt ze gepest op school. Al met al hebben Eleanor en Park een ietwat moeizame relatie, maar eerst gaat alles nog net goed.

Het verhaal begint in augustus 1986, in de bus naar school. Eleanor is nieuw en komt naast Park te zitten in de bus. De eerste paar dagen praten de twee niet met elkaar, maar op een gegeven moment ontdekken ze dat ze van dezelfde muziek houden en allebei graag strips lezen. Zo worden Eleanor en Park langzaam maar zeker verliefd op elkaar.

Eleanor en Park hebben heel verschillende levens, dit blijkt doordat uit beide perspectieven stukjes geschreven worden. Zo kom je over zowel Eleanor als Park steeds meer te weten. Het gezin van Eleanor heeft bijvoorbeeld niet veel te besteden: Eleanor slaapt met haar broertjes en zusjes op één kamer en ze draagt noodgedwongen vreemde kleding omdat ze zich niet beter kan veroorloven. Haar stiefvader is een nare man die vaak dronken is en Eleanor het leven maar al te graag zuur wil maken. Park is daarentegen opgegroeid in een doodgewoon gezin, maar heeft getwijfeld of hij wel op meisjes valt, verder is hij erg klein en heeft hij bijna als enige van de school Koreaans bloed door zijn aderen stromen.

Het verhaal is heel realistisch, Eleanor en Park hebben goed door dat een eerste liefde vaak niet lang standhoudt, maar ze zijn toch bereid het te proberen. Het verhaal zou gewoon echt gebeurd kunnen zijn, wat het interessanter maakt om te lezen. Ook zijn de karakters goed uitgedacht, waardoor je heel erg meeleeft met de personages. *

Eleanor & Park sleept je echt mee, de gebeurtenissen worden heel realistisch omschreven, waardoor je je beter kan inleven in de karakters. Zo loopt Eleanor een keer in haar gympakje door school, omdat klasgenoten haar kleren in het toilet hebben gegooid. Door de beschrijving leef je echt met haar mee.**

Sommigen zouden dit boek saai kunnen vinden omdat er niet echt iets gebeurt wat heel spannend is of zo. Hier ben ik het wel een beetje mee eens, maar eigenlijk is er in het boek continue spanning, omdat je bang bent dat Eleanor’s stiefvader ontdekt wat er speelt tussen Eleanor en Park, want hij wil immers niet dat Eleanor iets leuks heeft. Ook wekt de proloog nieuwsgierigheid en spanning op, want je weet wel dat het ergens mis gaat, maar de vraag is waar.

Eleanor & Park is zeker geen zoet, romantisch verhaaltje: het boek is realistisch en alles is mooi omschreven. Het boek heeft een open einde, wat aan de ene kant ondraaglijk is, maar aan de andere kant ook weer mooi. Een prachtig, ontroerend verhaal over de liefde tussen twee totaal verschillende tieners.

* Realistisch argument

** Gevoelsmatig argument

Geen opmerkingen:

Een reactie posten